הרבה השתנה בעולם עיצוב הפנים בעשורים האחרונים, ומבתים משמימים עם רהיטי עץ כבדים שהיו נפוצים בשנות ה-80, הדירות המודרניות של ימינו כבר מלאות צבעוניות, עם רהיטים ופריטים עיצוביים שעשויים ממגוון של חומרי גלם.
בדומה לכך, גם טעמו של הקהל הישראלי השתנה והוא כבר לא פוחד לערבב סגנונות עיצוב, ניגודים, שכבות ומימדים שמעשירים את החללים והופכים את הבית הרמוני ונעים למגורים ולעין.
אחת האפשרויות לשדרג מראהו של חלל כלשהו, הן בבתים פרטיים והן במקומות ציבוריים, היא על ידי שימוש בצבעים מתאימים בשילוב קרניזים.
אז מה זה בכלל קרניז?
על הצבעים השונים אנו מסבירים כמעט בכל הזדמנות אך מה לגבי הקרניזים?
השם העברי לקרניז הוא כרכוב, מילה שמופיעה לראשונה בתנ”ך, ולא סתם, אלא בהקשר של המזבח.
למעשה מדובר במסגרת בולטת שמקיפה אלמנט כלשהו, כמו לדוגמה קיר, תקרה או חלק מהם ואפילו חלון או תמונה.
באדריכלות הקרניז הוא הרצועה הגבוהה ביותר בחזית המבנה, זאת שנמצאת מעל כותרות העמודים.
תפקידו המקורי היה ליצור מעין מסגרת למבנה כולו, כותרת עליונה מקיפה, שתשמש כאלמנט עיצובי. תפקיד נוסף היה לאגור ולהרחיק את מי הגשמים שהתנקזו מגג הבניין.
כך או כך, נדמה שהוא נמצא איתנו מימים ימימה, הוא כאן כדי להישאר והיום הוא זוכה לעדנה יותר מתמיד.
בעוד שבעבר השימוש היה בעיקר פונקציונאלי כמו ניקוז מי הגשמים, השימוש כיום הוא בעיקר פנימי לשני צרכים עיקריים:
- עיצוב חללים גדולים ומתן עומק וויזואלי.
- הטמעה והסתרה של תשתיות וכבלים ש”רצים” בחיבור שבין התקרה לקיר.
בעוד שבעבר הקרניז היה עשוי בעיקר מאבן, היום מגוון האפשרויות רחב יותר (מאחר שהשימוש הפונקציונלי שלו השתנה) וכולל חומרי גלם מסוגים שונים כגון קלקר, פלסטיק ועץ אך החומר הפופולרי מכולם הוא גבס שמתאפיין בנוחות וגמישות עבודה מרבים.
מה אפשר לעשות עם קרניזים?
קרניזים מעוצבים, המשולבים במראה הבית, עוזרים להגדיר חללים ולאפיין אותם, מעניקים שיק, מהווים חיבור בין חלקים שונים בחללים ובאופן כללי נותנים לבית שלכם מראה ייחודי.
שימוש נוסף הוא להדגשת ההבדלים שבין צבעי הקירות והתקרה במידה שבחרתם לצבוע את הדירה בגווני צבע שונים.
הקרניז מגיע בשלל גדלים וצורות, הוא יכול להיות מותאם לכל סגנון שהוא ולכל אזור בבית, גם לחזיתות ולגינות, וכפי שפרטנו, גם לחללים הפנימיים.
אם הבית שלכם בסגנון כפרי, תוכלו להרכיב בו קרניזים עם פיתוחים וציורים של פרחים ואם הבית שלכם בסגנון מודרני יותר, חשבו לשלב בו צורות וגוונים שייצרו ניגוד לצבע הקיר או התקרה ויעשירו את המראה שלהם.
ישנם עוד פתרונות רבים כגון חיפוי והסתרה של צנרת או כבלים, תוספת עיצובית “ששוברת” חללים גדולים ומשעממים, התקנת קורות ועמודים, עיצוב תאורה, יצירת נישות ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם ובהתאם לטעמכם האישי.
אז למה דווקא קרניז מגבס?
עיצובים בגבס הפכו בשנים האחרונות למקובלים מאוד. מדובר באחד מחומרי הגלם הנוחים והזולים המאפשר עיצובים מרהיבים, דבר שהופך אותו לנפוץ כל כך בשיפוץ ושדרוג הבית.
הוא בטיחותי, ידידותי לסביבה, משמש כחומר בידוד מעולה, מתאפיין בגמישות רבה וניתן להתקנה במהירות ולכן אין זה פלא שכמעט ולא ניתן למצוא כיום מבנה שלא מכיל עבודת גבס כזו או אחרת שמשולבת במרחב הבית או המשרד, בין אם פשוטה או מורכבת יותר ואפילו בעבודה אמנותית שדורשת ידע, מיומנות ושימוש בטכניקות מיוחדות.
קרניז מגבס הוא מעין קורה מונמכת, שמתקינים אותה בחלק המחבר את התקרה לקיר. בניית קרניז גבס באה בדרך כלל במקום הנמכת תקרה או חציבה בקיר ומשמשת לרוב כאמצעי אסתטי ויעיל להסתרת תשתיות חשמל, צנרת מיזוג אוויר או כבלים לתקשורת.
מעבר לשימוש הפונקציונלי, הוא משמש גם אלמנט עיצובי ולכן מומלץ להקדיש קצת זמן ומחשבה לסגנון ולצבע שנבחר עבורו.
ניתן לשדרג את המראה עוד יותר על ידי הוספת גופי תאורה וכך לנצל אותו ליצירת מראה מרשים בעזרת משחק של אור וצל.
כמה זה עולה לנו?
לפני בניית קרניז גבס, חשוב לתכנן ולבחון את החלל שבו אנו רוצים למקם אותו ולהתאים אליו את הקרניז מבחינה פרופורציונלית.
שילוב נכון שלו בחלל יאפשר ניצול מקסימלי של יתרונותיו ויטמיע אותו באופן מושלם, כך שמראהו הכללי של החדר ישתדרג פלאים.
הפרמטרים העיקריים שמשפיעים על המחיר הם האיכות והסגנון העיצובי שלו. המחיר למ”ר יכול לנוע בין 150-250₪, בהתאם למידות ולצורתו.
יש לקחת בחשבון שמתקינים רבים דורשים 10 מ”ר של עבודה במינימום. כמו כן, אם מחליטים לשלב תאורה נסתרת, המחיר כבר יעלה וינוע בין 350-400 ₪ למ”ר.
איך ממשיכים מכאן?
הדרך הטובה ביותר להתקין קרניז היא להיעזר בבעל מקצוע מיומן אך חשוב לא פחות לתת את הדעת לסוג, לרוחב וכמובן לצבע.
מאחר שמדובר בפתרון מהיר וזול , שילוב נכון בחלל החדר יכול לחסוך לכם כסף וזמן ולספק תוצאות מרשימות.
המדריך בשיתוף אתר ‘טוב תודה’